Tuesday, February 9, 2010

Keluarga luar bandar dibantuNoraini Ahmad (kiri) bermesra dengan kanak-kanak sewaktu melawat Pusat Anak Permata Negara di Parit Guntong, Semerah, Batu Pahat, Johor, baru-baru ini.BATU PAHAT 20 Jan. – Bagi ibu bapa berpendapatan rendah di kawasan Parlimen Parit Sulong tentunya penjagaan anak yang masih kecil menjadi masalah utama ketika mahu keluar bekerja.

Bagaimanapun, dengan adanya Pusat Anak Permata Negara (PAPN) yang dibuka sejak tiga bulan lalu di Kampung Parit Guntong, Semerah dekat sini mampu meleraikan masalah itu.

Ahli Parlimen Parit Sulong, Datuk Noraini Ahmad berkata, dengan adanya PAPN di kawasan tersebut, ia secara tidak langsung memberi peluang kepada kanak-kanak mendapat pendidikan awal yang lebih baik.

Beliau berkata, program Permata Negara memberi fokus kepada pengasuhan dan pendidikan awal kanak-kanak berusia antara satu hingga lima tahun yang menetap di pinggir atau luar bandar.
Pusat berkenaan menerima kanak-kanak tanpa mengira kaum terutamanya daripada keluarga berpendapatan rendah.

Noraini memberitahu, dalam masa tiga bulan PAPN dibuka, sambutan amat menggalakkan, malah bukan sahaja ibu bapa dari kawasan Parlimen Parit Sulong yang menghantar anak-anak mereka ke situ, tetapi juga dari kawasan sekitar kerana ia terletak di tengah-tengah perjalanan antara Batu Pahat dan Muar.

“Ternyata kanak-kanak di sini begitu aktif dan sudah pandai berdikari serta mudah menerima apa yang diperkatakan oleh pengajar mereka,” katanya yang melawat PAPN tersebut baru-baru ini.

Katanya, hanya dengan membayar RM10 kepada tabung Persatuan Ibu Bapa dan Pendidik (PIBP), anak-anak yang terpilih memasuki PAPN akan mendapat pendidikan awal yang terbaik sebelum mereka memasuki alam pra sekolah.

Justeru, kerjasama daripada semua pihak diperlukan agar matlamat serta objektif penubuhan PAPN dapat dicapai agar negara akan mempunyai kanak-kanak yang celik minda dan kreatif serta berdikari pada masa akan datang, katanya.