Wednesday, March 23, 2011

Rosmah bimbang trend remaja bermasalah


ROSMAH Mansor menerima Anugerah Doktor Kehormat Inovasi Pembangunan Modal Insan yang disampaikan oleh Naib Canselor Universiti LimKokWing, Sultanah Kalsom Abdullah di universiti itu di Cyberjaya, semalam.


CYBERJAYA 22 Mac - Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor melahirkan kebimbangannya terhadap trend peningkatan golongan remaja bermasalah yang mungkin tersisih daripada pembangunan negara.

Menurutnya, pembabitan golongan itu dalam aktiviti tidak bermoral hanya akan menyebabkan mereka terpaksa melalui kehidupan yang sukar kerana ketinggalan.

Beliau berkata, sebagai aset negara, golongan terbabit seharusnya dilengkapkan dengan ilmu pelajaran, kemahiran bakat dalam bidang tertentu dan sikap yang baik untuk meneruskan kehidupan.

''Apabila mereka terlibat dalam dadah atau perbuatan jenayah, saya khuatir mereka akan terus ketinggalan daripada arus pembangunan, menjadi nakal dan tidak mempunyai masa depan,'' ujarnya.
Rosmah berkata demikian ketika berucap selepas dianugerahkan Doktor Kehormat Inovasi bagi Pembangunan Kapasiti Insan daripada Universiti LimKokWing oleh Sultanah Pahang, Sultanah Kalsom yang juga Naib Canselor universiti tersebut di sini hari ini.

Menurutnya, mereka yang terbabit dengan gejala sosial, dengan mudah boleh dipengaruhi dan asyik dengan aktiviti berisiko serta berlumba secara haram atau digelar mat rempit.

Hadir sama ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak; Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Presiden Universiti LimKokWing, Tan Sri Lim Kok Wing.

Dalam pada itu Rosmah berkata, Permata Negara dengan kerjasama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menganjurkan kem selama dua bulan untuk membantu golongan remaja memperkasakan diri, lebih berkemahiran, bertanggungjawab serta memupuk kesedaran diri.