Tuesday, November 21, 2006

Kepala Batas perintis projek Permata di utara

PULAU PINANG 20 Nov. – Kawasan Parlimen Kepala Batas dipilih sebagai perintis di kawasan utara semenanjung bagi projek jagaan dan pendidikan awal kanak-kanak (Permata) yang menonjolkan konsep ‘keseronokan pembelajaran’, mulai tahun depan.

Pemilihan kawasan Kepala Batas itu diumumkan sendiri isteri Timbalan Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang juga Pengerusi Pelaksana Permata, ketika menutup persidangan Pendidikan Awal Kanak-kanak Peringkat Kebangsaan di sini hari ini.

Pemilihan Kepala Batas adalah tambahan bagi empat kawasan yang diumumkan sebelum ini iaitu Mempaga di Bentong, Pahang; Shah Alam di Selangor, Pasir Mas di Kelantan dan Putrajaya, dengan setiap pusat akan menempatkan 50 kanak-kanak berusia sehingga enam tahun.

‘‘Pemilihan kawasan terbabit berdasarkan persekitaran hidup yang berbeza-beza seperti kawasan luar bandar, pinggir bandar, estet atau bandar.

‘‘Kepala Batas dipilih untuk mewakili kawasan utara,” katanya kepada pemberita selepas menutup persidangan itu.

Pada 31 Oktober lalu, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan keputusan Kabinet melulukskan peruntukan RM20 juta untuk melaksanakan Permata, konsep pendidikan bukan formal bertujuan mencetuskan daya kreativiti, imaginasi dan minat kanak-kanak dalam bidang tertentu.

Rosmah yang juga Pemangku Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri (Bakti) berkata, Permata diwujudkan bertujuan mencetuskan daya kreativiti, imaginasi dan emosi yang seimbang dikalangan kanak- kanak serta memupuk minda kelas pertama, berbeza dengan taska atau tadika.